Oριοθέτηση

Oριοθέτηση

Οριοθέτηση παιδιών: σωστό ή λάθος;

Η αγάπη και η φροντίδα των παιδιών μας δεν είναι πάντα αρκετή για τη σωστή ανάπτυξη τους. Είναι σημαντικό να θέτουμε κανόνες που αφορούν στην συμπεριφορά τους, στο παιχνίδι τους, στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στο φαγητό τους, καθώς και στον ύπνο τους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε το παιδί μας να φέρεται σωστά. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια στα παιδιά τα βοηθούν να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση, καθώς και την αυτοπειθαρχία τους. Όμως η οριοθέτηση είναι δύσκολο πράγμα, γιατί πρέπει να γίνεται με συνέπεια και σταθερότητα.

Πριν ξεκινήσουμε την οριοθέτησή της συμπεριφοράς του παιδιού μας, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια νέα γονική στάση και να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο επικοινωνίας και αντιμετώπισης μιας άσχημης συμπεριφοράς. Πρώτα απ’ όλα, ο γονιός θα πρέπει να αποδέχεται αντί να απορρίπτει το παιδί του, δηλαδή να εστιάζει στη συμπεριφορά και όχι στο σύνολό του (π.χ. όχι «είσαι κακό παιδί», αλλά «αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό»), να είναι συνεπής, καθώς και να μην είναι ούτε πολύ υποχωρητικός, ούτε πολύ αυταρχικός. Έπειτα, όταν επικοινωνεί με το παιδί του, θα πρέπει να μιλάει συγκεκριμένα, χωρίς γενικεύσεις, να του εκφράζει τα μηνύματά του με θετικό τρόπο (π.χ. συγκεντρώσου και όχι μην κοιτάς αλλού) και να αποφεύγει τους αρνητικές επικρίσεις, όπως διαταγές ή δωροδοκίες.

Είναι σημαντικό ένας γονιός να κατανοεί τα συναισθήματά του παιδιού του, αλλά και να βάζει όρια στην αρνητική συμπεριφορά του. Έτσι, του δείχνει τον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων του, καθώς και τη επίλυση συγκρούσεων και προβλημάτων. Πρέπει το παιδί να καταλάβει ότι μετά από μια αρνητική συμπεριφορά θα ακολουθήσει μια λογική συνέπεια που θα έχουμε ορίσει, έτσι ώστε σιγά – σιγά να μάθει να είναι υπεύθυνο. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις.

Ένα συμβόλαιο ή ένας πίνακας προόδου είναι δύο απλά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τον σκοπό μας. Τα συμβόλαια λειτουργούν ως γραπτές συμφωνίες ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς. Δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε τις συμπεριφορές που έχουν βελτιωθεί κι εκείνες που χρειάζονται επιπλέον σχεδιασμό. Παράλληλα, ένας πίνακας προόδου, που κολλάμε σε εμφανές σημείο, λειτουργεί ως οπτική υπενθύμιση της υποχρέωσης του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τον γονιό να είναι συνεπής. Οι πίνακες μας θυμίζουν να προσέχουμε και να εντοπίζουμε την καλή συμπεριφορά, καθώς και να ακολουθούμε την ίδια στρατηγική. Σημαντική επισήμανση είναι τα χειροπιαστά κίνητρα, τα οποία είναι πράγματα που θέλουν τα παιδιά π.χ. φαγητό, παιχνίδια, χρήματα κ.α., συνοδευόμενα πάντα με ενθαρρυντικά λόγια.

Τέλος, τα όρια πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού. Τα παιδιά χωρίς όρια αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια και νιώθουν δυστυχισμένα. Όσο λοιπόν πιο νωρίς ασχοληθούμε με την οριοθέτηση της συμπεριφοράς τους τόσο το καλύτερο. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα καταφέρουν να εκφράσουν με υγιή τρόπο τα συναισθήματά τους, καθώς και να γίνουν υπεύθυνα και ευτυχισμένα άτομα!!

 

πηγές:

https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/setting-boundaries

https://www.psychologynow.gr

«Πώς να συμπεριφέρεστε σωστά, τα παιδιά σας συμπεριφέρονται ανάλογα» Dr. Sal Severe, εκδόσεις Πατάκης

 

 Ενημέρωση για Covid-19