Ο μύθος του Πινόκιο

Ο μύθος του Πινόκιο

Η ηλικία του ψεύδους

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα παιδί αρχίζει να ψεύδεται από την ηλικία των 2-3 χρονών. Σ’ αυτή την ηλικία, μόλις έχει αρχίσει να διαχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό, άρα το ψέμα δεν είναι απόλυτα συνειδητό. Παρ’ όλα αυτά έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί την δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει μια συμπεριφορά του και να αντιδράσει ενστικτωδώς λέγοντας ψέματα.
Στην ηλικία των 4-5 χρονών τα παιδιά συνηθίζουν να πειραματίζονται με τη συμπεριφορά τους ελέγχοντας τα όρια των γονέων. Σ’ αυτή τη φάση λένε ψέματα από επιλογή με σκοπό να καταλάβουν τι συνέπεια μπορεί να έχει μια τέτοια συμπεριφορά.
Από τα 6 έως τα 12 έτη, που έρχεται και η μεγάλη κορύφωση των ψεμάτων, το παιδί έχει κατακτήσει πλήρως το μηχανισμό του ψεύδους και τον χρησιμοποιεί συνειδητά, προσπαθώντας να παραπλανήσει και να χειριστεί μια κατάσταση.
Τρόποι αντιμετώπισης.
Το ψέμα πάντα κάτι σημαίνει και πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αλλά και την συνθήκη στην οποία βρίσκεται το παιδί όταν το αναφέρει. Δεν είναι καλή συμπεριφορά όταν ένα παιδί επιλέγει τα ψέματα, παρ’ όλα αυτά, δεν το κάνει κακό άτομο. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί τον λόγο που τέτοια συμπεριφορά δεν είναι σωστή, να αναλύσουμε την αιτία των ψεμάτων και να αναφέρουμε ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες. Βασικός κανόνας είναι να υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ παιδιού και γονέα και η όλη συζήτηση να γίνει κάτω από ήρεμες συνθήκες. Στα παιδιά ηλικίας 4 ετών και πάνω, μπορούμε να εξηγήσουμε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται θέματα εμπιστοσύνης. Επιπλέον, θα ήταν συνετή μια δεύτερη ευκαιρία, έτσι ώστε το παιδί να επιλέξει να πει την αλήθεια. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να υπάρχει μια λεκτική επιβράβευση, όμως αν το ψέμα του ήταν σοβαρό, θα μπορούσε να υπάρχει μια ελαφριά συνέπεια. Επιπροσθέτως, πολλά παιδιά επιλέγουν να που ψέματα για να τραβήξουν την προσοχή μας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει συνήθως χαμηλή αυτοπεποίθηση, οπότε θα βοηθούσε η τόνωση της αυτοεκτίμησης του. Απ’ την άλλη τα παιδιά με ΔΕΠΥ λόγω του ότι είναι παρορμητικά, πολλές φορές οι απαντήσεις τους περιέχουν ψέματα. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να τα εκπαιδεύσουμε για επιβραδύνουν τον λόγο τους, έτσι ώστε να σκέφτονται πριν απαντήσουν. Το ψέμα δεν είναι ένα ηθικό ζήτημα, αλλά ένας τρόπος που χρησιμοποιεί ένα παιδί για να αποκτήσει ό,τι θέλει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην τονίζουμε την λανθασμένη φύση, διότι το παιδί δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει θετικότερους τρόπους για να παίρνει αυτό που ζητάει.
taλkmag.gr – ygeiamou.gr – in.gr



Ενημέρωση για Covid-19