Η σημασία του σεβασμού

Η σημασία του σεβασμού

Σεβασμός είναι ένα θετικό συναίσθημα που εκδηλώνεται προς οτιδήποτε θεωρείται σημαντικό. Δείχνει θαυμασμό ή μέριμνα για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των ανθρώπων.
Οι ψυχολόγοι λένε πως ο σεβασμός είναι ένα έμφυτο συναίσθημα παρόμοιο με την αγάπη. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει μια ποσότητα φόβου, που είναι σημαντικά συναισθήματα στη ζωή των ανθρώπων. Είναι ένα μέσον έμπνευσης και βοήθειας στην καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων. Όταν σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, του δείχνουμε ουσιαστικά πόσο λυπόμαστε γι’ αυτό που είπαμε ή κάναμε. Συνήθως οι άνθρωποι που δεν σέβονται είναι ανασφαλείς, με παρωπίδες που δυσκολεύονται να συνυπάρξουν σε μια ομάδα. Θεωρούν πως μειώνοντας τον συνάνθρωπό τους, γίνονται πιο σημαντικοί. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να σεβόμαστε ότι ο καθένας μας έχει γεννηθεί με διαφορετικά πιστεύω από εμάς. Είναι αξιοσημείωτο να μάθουμε να ακούμε και να αισθανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και να μην περιστρέφουμε τα πάντα γύρω από τον εαυτό μας. Δυστυχώς στις μέρες μας, έχουμε χάσει κάθε ίχνος σεβασμού. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιδείξουμε τον εαυτό μας και να υποβιβάσουμε τον συνάνθρωπό μας. Πάντα «εμείς ξέρουμε καλύτερα από τους άλλους». Πιστεύουμε πως δεν έχουμε κανέναν ανάγκη, επειδή είμαστε δυνατοί και ότι σημασία έχει να αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε δίχως να νοιαζόμαστε για τους άλλους.
Είναι καιρός να κατανοήσουμε πως ο σεβασμός σε κάνει «πιο όμορφο άνθρωπο» και ότι πρέπει να τον φροντίζουμε καθημερινά. Οι πράξεις μας και η στάση ζωής που κρατάμε μας κάνουν σημαντικούς και όχι οι «αμπελοφιλοσοφίες» που συνηθίζουμε να λέμε.

πηγές: el.wikipedia.gr/dinfo.gr/ peripsixisanalisi.gr



Ενημέρωση για Covid-19