Συμβουλές κατά την γραφή για αριστερόχειρες

Συμβουλές κατά την γραφή για αριστερόχειρες

Η προτίμηση του κυρίαρχου χεριού, είναι η επιλογή του χεριού (δεξί – αριστερό) με σκοπό την εκτέλεση δεξιοτήτων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του παιδιού, κυρίως για τη γραφή. Η προτίμηση του κυριάρχου χεριού είναι σημαντικό να έχει αναπτυχθεί έως την προσχολική ηλικία.

Ορισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αριστερόχειρες:
Οι αριστερόχειρες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού. Παρουσιάζονται συχνά ως αδέξιοι καθώς συχνά χρησιμοποιούν λανθασμένα εργαλεία τα οποία απευθύνονται σε δεξιόχειρες (ψαλίδια, πιρούνια, κουτάλια, σπειροειδή τετράδια), ενώ τα γραπτά τους εμφανίζουν αρκετές μουτζούρες. Ένας αριστερόχειρας σπρώχνει το μολύβι κατά μήκος της σελίδας, δεν το τραβάει όπως το κάνει ένας δεξιόχειρας. Το τράβηγμα είναι μια πολύ πιο ομαλή ενέργεια, με αποτέλεσμα αρκετοί αριστερόχειρες να ασκούν περισσότερη πίεση στο μολύβι κατά τη διάρκεια γραφής.

Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας:

1. Όταν το παιδί σας μεταβεί σε μια νέα τάξη, πηγαίνετε και συζητήστε με τον δάσκαλο για την προτίμηση του χεριού του.
2. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάθεται στην άκρη μιας σειράς ή στα αριστερά ενός άλλου μαθητή. Αυτό του επιτρέπει να γράφει ομαλά χωρίς να χτυπά άλλο παιδί.
3. Το παιδί σας θα πρέπει να έχει περισσότερο χώρο στα αριστερά του τραπεζιού για να ακουμπάει το χέρι του.
3. Πρέπει να γέρνει την κορυφή της σελίδας προς τα δεξιά (παράλληλα με τον πήχη του), ενώ η πάνω αριστερή γωνία του χαρτιού πρέπει να βρίσκεται πιο ψηλά.
4. Βεβαιωθείτε ότι το χαρτί βρίσκεται μακριά από το σώμα του για να έχει καλύτερο εύρος κίνησης.
5. Προσέξτε τη θέση του χεριού κατά τη διάρκεια της γραφής. Το αντιβράχιο θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το γραπτό και όχι οριζόντια στο γραφείο, ώστε να έχει ορατότητα σε αυτά που γράφει.
6. Ο καρπός θα πρέπει να διατηρείται ίσιος και να αποφευχθεί η έντονη κάμψη καρπού διότι θα προκαλέσει πόνο και κόπωση καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις και οι ώρες γραφής. Επίσης, οι αγκώνες πρέπει να βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια του γραφείου.
7. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κρατά το μολύβι 2 cm από την άκρη του. Αυτό θα του προσφέρει καλύτερη ορατότητα στο γραπτό και θα αποφευχθούν οι μουτζούρες. Για να βοηθήσετε το παιδί σας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αυτοκόλλητο στο σημείο που πρέπει να κρατά το μολύβι.
8. Προμηθευτείτε μολύβια με πιο μαλακή μύτη για να μην ασκεί έντονη πίεση όταν γράφει.
9. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί ψαλίδια και εργαλεία γραφής τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε αριστερόχειρες.

#γραφή #αριστερόχειρας #προτίμησηχεριου #εργοθεραπεία #occupationaltherapy #finemotorskills #lefthand

Πηγή: https://occupationaltherapy.com.au/helping-your-left-handed-child-written-by-a-left-handed-ot/Ενημέρωση για Covid-19