Παγκόσμια μέρα τραυλισμού

Παγκόσμια μέρα τραυλισμού

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή που αφορά τη ροή της ομιλίας και ανέκαθεν τραβούσε την  προσοχή του συνομιλητή. Σε συνδυασμό με μια κοινωνία που η διαφορετικότητα στοχοποιείται, το άτομο που έχει τραυλισμό καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί τις συνέπειες στη ροή της ομιλίας του αλλά και τις συναισθηματικές προεκτάσεις οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην κοινωνικότητα του.

Με αφορμή  την ενημέρωση αλλά και το «άνοιγμα» συζήτησης για το τραυλισμό, το 1998  o Καλιφορνέζος ακτιβιστής Michael Sugerman καθιέρωσε την 22 Οκτωβρίου Παγκόσμια μέρα Τραυλισμού.

Τι είναι λοιπόν τραυλισμός; Τι συμβαίνει όταν μιλάμε; Πως προκαλείται;  Με ποιο τρόπο επηρεάζεται το άτομο που τραυλίζει; Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σαν ακροατές;

Οι απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες συχνές ερωτήσεις γύρω από τον τραυλισμό έρχονται από ένα video μόλις 10 λεπτών  “ Ταινία μικρού μήκους για τον τραυλισμό”.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε από τον  Bertrand De Bock (σύνταξη κειμένου- σκηνοθεσία) και τον Timmy Mahieu (τεχνική επιμέλεια) σε συνεργασία με το Βελγικό Σύλλογο για τον Τραυλισμό (Belgian Stuttering Association BSV – Belgische Stottervereniging) και το εκπαιδευτικό ίδρυμα (Arteveldehogeschool, Ghent, Belgium). Τη  μεταφορά της ταινίας στα ελληνικά επιμελήθηκε ο Μαρτίνης Ιωάννης και η Νταλοπούλου Ελένη: https://www.youtube.com/watch?v=B_U4taVAnOg

Στο  πλαίσιο της ευαισθητοποίησης πολλοί διάσημοι αναφέρθηκαν  στο τραυλισμός  τους δείχνοντας ότι αυτό δεν τους εμπόδισε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να πετύχουν στη ζωή τους:  Chris Martin (τραγουδιστής), Emily Blunt (ηθοποιός ), Kylie Minοgue (τραγουδίστρια), James Rodríguez ( ποδοσφαιριστής), Hugh Grant (ηθοποιός), Tiger Woods (κορυφαίος παίκτης του γκολφ ) Marc Antony (τραγουδιστής), Joe Biden (αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ), Bruce Willis (ηθοποιός),  Greg Louganis (ολυμπιονίκης καταδύσεων),  Nicole Kidman (ηθοποιός).

Επιπλέον πολλοί από αυτούς μίλησαν και σε συνεντεύξεις τους:

Marc Antony: “I used to stutter. And when I sang, I didn’t stutter and singing became me safe haven.”

Nicole Kidman: “ I am very shy – I even have a stutter as a kid which  I slowly got over, but I still regress into this shyness.”

Bruce Willis: “ I thought I was handicapped. I couldn’t talk at all. I still stutter aroynd some people now”.

Emily Blunt: “ It’s nothing to be ashamed of haven a stutter.”

Το πιο σημαντικό κομμάτι λοιπόν είναι οι άνθρωποι να ακούνε αυτά που θέλουμε να τους πούμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας.

 Ενημέρωση για Covid-19