Κάντε το κούρεμα πιο ευχάριστο

Κάντε το κούρεμα πιο ευχάριστο

Το κούρεμα σε μικρή ηλικία δεν αποτελεί για όλα τα παιδιά μια ευχάριστη διαδικασία. Πολλές φορές είτε δυσκολεύονται λόγω του ήχου της ξυριστικής μηχανής, είτε λόγω ευαισθησίας στην αφή. Παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας (απτικές, ιδιοδεκτικές, ακουστικές, οπτικές) αρνούνται να πάνε για κούρεμα.
Ένα κομμωτήριο είναι ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον και μπορεί να είναι απρόβλεπτο για τα παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας. Συνήθως υπάρχει αρκετός κόσμος, έντονοι θόρυβοι (πιστολάκια, ξυριστικές μηχανές κ.α) και αρκετά οπτικά ερεθίσματα τα οποία μπορεί να δημιουργούν άγχος και φόβο στα παιδιά.
Παρακάτω, θα βρείτε 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν να αυξήσετε την ανοχή των παιδιών σας στο κούρεμα:
1. Βρείτε το κατάλληλο κομμωτήριο. Μπορείτε να πάτε σε ένα μικρότερο κομμωτήριο στην περιοχή σας. Ζητήστε ένα ραντεβού που είναι εκτός ωρών αιχμής.
2. Φτιάξτε μια κοινωνική ιστορία. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει γιατί πρέπει να κουρευτεί και τι να περιμένει όταν φτάσει στο κομμωτήριο. Τραβήξτε φωτογραφίες από τον χώρο του κομμωτηρίου και βάλτε τις στην ιστορία για να είναι πιο προετοιμασμένο.
3. Επισκεφθείτε το κομμωτήριο με το παιδί σας μία ή δύο φορές πριν από το ραντεβού. Αυτό γίνεται για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και με τον κομμωτή.
4. Παιχνίδι ρόλων στο σπίτι πριν από το ραντεβού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κούκλες και παιδικά εργαλεία κομμωτηρίων. Προσποιηθείτε ότι σας κουρεύει ή κουρεύετε εσείς το παιδί σας.
5. Δοκιμάστε να κάνετε έντονες πίεσης πριν από το κούρεμα (μασάζ στους ώμους, σφιχτές αγκαλιές). Τα έντονα ιδιοδεκτικά ερεθίσματα βοηθούν στην ρύθμιση και την χαλάρωση παιδιών με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας.
6. Χρησιμοποιήστε ένα οπτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Κολλήστε τα γραφικά βήμα- βήμα σε μία πλαστικοποιημένη επιφάνεια. Έτσι το παιδί σας θα είναι πιο προετοιμασμένο για το κάθε βήμα που θα ακολουθήσει.
7. Χρησιμοποιήστε ακουστικά εάν το παιδί είναι ευαίσθητο στους θορύβους.
8. Δώστε του κάτι για να ασχοληθεί ή αποσπάστε την προσοχή του με ένα βίντεο ή ένα παιχνίδι που απολαμβάνει.
9. Καθίστε μαζί την πρώτη φορά του κουρέματος. Βάλτε το στην αγκαλιά σας για να νιώθει ασφάλεια.
10. Κατά τη διάρκεια του κουρέματος μπορείτε να του δώσετε μια καραμέλα, ένα γλειφιτζούρι ή μια τσίχλα. Η μάσηση βοηθά στην χαλάρωση και την αισθητηριακή του ρύθμιση.

Πηγή: 10 Occupational Therapy Tips for Haircuts – Occupational Therapy Helping Children

TAGS: Κούρεμα, παιδιά, διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, δυσκολίες κουρέματος,
ευχάριστο κούρεμα.Ενημέρωση για Covid-19