Ευχάριστο βούρτσισμα δοντιών

Ευχάριστο βούρτσισμα δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών σε παιδιά μικρής ηλικίας είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους γονείς. Αυτή η δεξιότητα όμως είναι απαραίτητη, καθώς η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τη σίτιση ή ακόμα και την ομιλία εάν ένα παιδί εμφανίσει φλεγμονή των ούλων ή απώλεια δοντιών λόγω κακής στοματικής υγιεινής.
Οι δυσκολίες με το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, όπως αισθητηριακές δυσκολίες, δυσκολίες λεπτής κινητικότητας, και δυσκολίες πραξιακού μηχανισμού.
Τα παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες μπορεί να παρουσιάσουν υπερευαισθησία ή υποευαισθησία στο στοματό-γευστικό-οσφρητικό σύστημα. Τα υπερευαίσθητα παιδιά αντιλαμβάνονται το ερέθισμα ως πόνο και αρνούνται να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Αντίθετα, τα υποευαίσθητα παιδιά μπορεί να μην νιώθουν το ερέθισμα και να χρειάζονται καλύτερη διέγερση στην στοματική κοιλότητα.
Τα παιδιά με δυσκολίες λεπτής κινητικότητας, μπορεί να δυσκολεύονται να εκτελέσουν την δραστηριότητα, διότι η σύλληψη και ο χειρισμός της οδοντόβουρτσας δεν τους είναι εύκολα. Το παιδί πρέπει επίσης να έχει δύναμη και επιδεξιότητα για να ανοίγει, να κλείνει τη βρύση και να ανοίγει, να πιέζει και να εφαρμόζει την οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα.
Τα παιδιά με δυσκολίες στην πράξη μπορεί να έχουν δυσκολίες στον προγραμματισμό και την αλληλουχία των σταδίων του βουρτσίσματος των δοντιών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να φαίνονται αποδιοργανωμένα ή να κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών να θεωρείται αγγαρεία αλλά όχι μια χαρούμενη και υγιεινή συνήθεια.

Μερικές συμβουλές για ένα πιο ευχάριστο βούρτσισμα δοντιών:
• Αφήστε το παιδί να κρατάει την οδοντόβουρτσα από μικρό και να εξοικειωθεί με τον χειρισμό της.
• Καλό είναι να προσπαθήσει να το κάνει ανεξάρτητα, αλλά συνιστάται να επιβλέπεται το βούρτσισμα των δοντιών από τους γονείς, ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
• Δοκιμάστε διαφορετικές οδοντόβουρτσες, διαφορετικά μεγέθη και υφές.
• Δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα με πιο χοντρή λαβή για να την πιάνει πιο εύκολα το παιδί σας.
• Δοκιμάστε διαφορετικές μάρκες και είδη οδοντόκρεμας για να βρείτε την ιδανική για το παιδί σας. Η μυρωδιά και η γεύση της οδοντόκρεμας μπορεί να κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία.
• Δοκιμάστε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Η δόνηση παρέχει απτική και ιδιοδεκτική εισροή ερεθίσματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει παιδιά με υποαισθησία.
• Δοκιμάστε να βουρτσίσετε τα δόντια τους μπροστά σε έναν καθρέφτη για να τους δώσετε οπτική βοήθεια.
• Χρησιμοποιήστε ένα οπτικό πρόγραμμα με φωτογραφίες βήμα προς βήμα. Αυτό θα τα βοηθήσει στον σχεδιασμό και την αλληλουχία των βημάτων της διαδικασίας του βουρτσίσματος.
• Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό. Παίξτε παιχνίδι ρόλων με κούκλες, παιχνίδια με ζώα βουρτσίζοντας τους τα δόντια.

ΠΗΓΗ: https://www.occupationaltherapy.com.au/10-occupational-therapy-tips-for-tooth-brushing/
ΤΑGS: βούρτισμα δοντιών, αυτοφροντίδα, αυτουπηρέτησηΕνημέρωση για Covid-19