Είναι σημαντικά τα ζώα για τα παιδιά;

Είναι σημαντικά τα ζώα για τα παιδιά;

Σύμφωνα με πολλές έρευνες απ’ όλο τον κόσμο, το να μεγαλώνει ένα παιδί μαζί με ένα ζώο, είναι ευεργετικό. Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει σ’ ένα παιδί, τέτοιου είδους συντροφικότητα.
Πρώτα απ’ όλα, βοηθάει στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει μ’ ένα κατοικίδιο στο σπίτι, μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο, ν’ αναλαμβάνει υποχρεώσεις και να βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή του, καθώς η αγάπη που δείχνει το ζώο στο παιδί, το κάνει να νιώθει μοναδικό! Η αυτοεκτίμηση άλλωστε, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για όλη του τη ζωή. Επιπλέον, αναπτύσσεται η ικανότητα της ενσυναίσθησης, δηλαδή μέσα από τη φροντίδα ενός ζώου, τα παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου. Σημαντικό ρόλο παίζει και στην ψυχική υγεία του παιδιού, καθώς το βοηθάει να ξεπεράσει άσχημες καταστάσεις, βοηθώντας το να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά με μόνο μια αγκαλιά. Εκτός των άλλων, μαθαίνει το κύκλο της ζωής, τη γέννηση, την αναπαραγωγή, τα γηρατειά, ακόμα και τον θάνατο. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και άλλα οφέλη, όπως αυτά στην υγεία, καθώς τα παιδιά με κατοικίδιο, αποκτούν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και αρρωσταίνουν λιγότερο, αφού έρχονται από νωρίς σε επαφή με τα μικρόβια.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα παιδιά μεγαλώνοντας με ζώα διδάσκονται την έννοια της αγάπης, της ευθύνης, της φροντίδας, της δοτικότητας και της φιλίας. Για να υπάρχει επιτυχία στη συμβίωση των κατοικίδιων ζώων με τα παιδιά, θα πρέπει οι γονείς να τα μάθουν να σέβονται τα ζώα, αλλά και να τα αποτρέψουν από σκληρά και βίαια παιχνίδια μαζί τους, καθώς η παιδική εγκληματικότητα απέναντι σ’ αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα και στην ενήλικη ζωή τους.

Πηγές: www.childsafety.gr www.medoline.gr www.playhood.grΕνημέρωση για Covid-19