Δραστηριότητες προσβάσιμες στα άτομα με αυτισμό

Δραστηριότητες προσβάσιμες στα άτομα με αυτισμό

Είναι ευρέως γνωστά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των εξόδων τους οι οικογένειες οι οποίες έχουν μέλη που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Για να συμμετάσχουν σε καθημερινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες (και όχι μόνο) πρέπει να έχει προηγηθεί μια μεγάλη προετοιμασία έτσι ώστε να προληφθούν πιθανές δυσκολίες. Η ανάγκη για ξέγνοιαστες εμπειρίες είναι μεγάλη. Εξαιτίας της ανάγκης αυτής, έχουν δημιουργηθεί οργανισμοί που μετατρέπουν κατάλληλα τις συνθήκες ώστε να εξυπηρετούνται και να απολαμβάνουν τα άτομα με αυτισμό καθημερινές δραστηριότητες χωρίς προβληματισμούς!
https://thehappyact.org/
Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα:
• Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EMST Athens) είναι πλέον προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του Αυτισμού και στις οικογένειες τους. ο οδηγός αισθητηριακής προσβασιμότητας, ο οποίος διατίθεται από το σάιτ του μουσείου, προετοιμάζει τον επισκέπτη για την εμπειρία, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στον χώρο μέχρι την έξοδο. Στο σάιτ διατίθεται επίσης και χάρτης αισθητηριακής προσβασιμότητας που επισημαίνει τα σημεία
με έντονο ηχητικό ή οπτικό ερέθισμα, τα σημεία που είναι πολυσύχναστα, αυτά που εγκυμονούν κίνδυνο αποπροσα-νατολισμού. Ο στόχος όλων των παρεμβάσεων είναι να δοθεί στα άτομα στο φάσμα του αυτισμού η δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με την αναζήτηση, την οργάνωση, την καταγραφή και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω των έργων σύγχρονης τέχνης καθώς και των ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων. Το μουσείο έχει πλέον άλλο ένα εργαλείο αισθητηριακής προσβασιμότητας, την εικονική περιήγηση με οδηγίες σχετικά με τα ερεθίσματα που επικρατούν σε όλο το Μουσείο. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα συνδράμει τόσο στην εξοικείωση με τον χώρο, αλλά και θα λειτουργήσει ως ένα καταπληκτικό εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα της ειδικής αγωγής.
https://www.kathimerini.gr/society/561651169/to-ethniko-moyseio-sygchronis-technis-kainotomei/

• Οι Sensory Friendly προβολές ταινιών επέστρεψαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οι Sensory Friendly προβολές είναι ειδικά προσαρμοσμένες προβολές, ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αυτισμό και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας. Κατά τη διάρκεια της προβολής υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε θέσεις με χαμηλότερη ένταση ήχου, μεγάλος ανοιχτός χώρος στον οποίο οι θεατές μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και δεν υπάρχει χρόνος αναμονής για διαφημίσεις ή απαίτηση για ησυχία. Επίσης, για καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης υπάρχει διαθέσιμη κοινωνική ιστορία και περιγραφή των ταινιών με απλοποιημένο λόγο.
https://www.snfcc.org/SensoryFriendly_TheLionKing

• Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου), στο ΚΠΙΣΝ μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σχολείων ειδικής και γενικής αγωγής έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κοινές βιωματικές δράσεις με αθλητές των Special Olympics Hellas, προωθώντας το μήνυμα της ένταξης, της ισοτιμίας και των ίσων ευκαιριών. Μέσα από τέσσερις διασκεδαστικές δραστηριότητες, όλα τα παιδιά, με αυτισμό και μη, δοκιμάζουν προσαρμοσμένα αθλήματα, χορεύουν και ψυχαγω-γούνται.
https://www.snfcc.org/WorldAutismAwarenessDay

• Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι πλέον το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας. Υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή εικονικής περιήγησης, η οποία παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα πλοήγησης στους χώρους του πανεπιστημίου με άξονα την προσβασιμότητα. Ταυτόχρονα, ειδικές σημάνσεις θα τοποθετηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου που θα προειδοποιούν τον επισκέπτη για το εκάστοτε ερέθισμα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού για την ορθή επαφή και εξυπηρέτηση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ενώ θα ακολουθήσει και εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού.
https://www.kathimerini.gr/society/561887266/opa-to-proto-prosvasimo-aei-se-atoma-me-aytismo/

• Το πρώτο αισθητηριακά προσβάσιμο φεστιβάλ είναι γεγονός. Άτομα στο φάσμα του Αυτισμού και άτομα με αισθητηριακές διαταραχές έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν ταινίες κατά-λληλα προσαρμοσμένες σε συνεργαζόμενους κινηματογράφους!
https://www.athicff.com/et/2021-festival/program/

Κύρια σελίδα ενημέρωσης για τον οργανισμό Τhe Happy Act και τις δράσεις του: https://www.facebook.com/thehappyact/Ενημέρωση για Covid-19