Δραστηριότητες Οπτικής αντίληψης για παιδιά

Δραστηριότητες Οπτικής αντίληψης για παιδιά

Η οπτική αντίληψη είναι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να κατανοεί αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Είναι διαφορετικό από την οπτική οξύτητα, η οποία αναφέρεται στο πόσο καλά βλέπουν τα μάτια μας.
Χρησιμοποιούμε συνεχώς τις δεξιότητες οπτικής αντίληψης στη ζωή μας. Καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το διάβασμα, το γράψιμο του ονόματός μας και η πλοήγηση με αυτοκίνητο έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: για να ολοκληρωθούν σωστά, απαιτούν καλή οπτική αντίληψη.
Όπως ένα αυτοκίνητο απαιτεί πολλά εξαρτήματα για να οδηγηθεί, οι δεξιότητες οπτικής αντίληψης λειτουργούν μαζί. Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές δεξιότητες οπτικής αντίληψης και διασκεδαστικούς τρόπους εξάσκησής τους στο σπίτι.
1. Οπτική διάκριση: η ικανότητα προσδιορισμού των λεπτομερειών μιας εικόνας. Αναγνώριση ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ αντικειμένων με βάση το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα, τη θέση. Δυσκολίες αυτής της δεξιότητας μπορεί να κάνουν δύσκολη τη διάκριση αριστερού-δεξιού.
2. Διάκριση εικόνας στο φόντο: Η δυνατότητα να εντοπίσουμε κάτι συγκεκριμένο σε ένα γεμάτο φόντο. Οι δυσκολίες σε αυτή τη δεξιότητα μπορεί να κάνουν ένα παιδί να χαθεί στις λεπτομέρειες, όπως το να δυσκολεύεται να βρει τα παπούτσια του σε ένα ακατάστατο δωμάτιο.
3. Οπτική σταθερότητα σχήματος: Η ικανότητα να γνωρίζουμε ότι μια φόρμα ή σχήμα είναι το ίδιο, ακόμα κι αν έχει γίνει μικρότερο, μεγαλύτερο, έχει αντιστραφεί ή έχει αλλάξει χρώμα ή υφή. Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα για την ανάγνωση και την κατανόηση διαφορετικών γραμματοσειρών γραφής. Οι δυσκολίες σε αυτή τη δεξιότητα μπορεί να κάνουν ένα παιδί να δυσκολεύεται να αποκρυπτογραφήσει τους δασκάλους του που γράφουν στον πίνακα.
4. Οπτικό Κλείσιμο: Η ικανότητα αναγνώρισης μιας φόρμας ή ενός αντικειμένου όταν λείπει μέρος του ή η οπτικοποίηση του πλήρους συνόλου ενός αντικειμένου. Δυσκολίες σε αυτή τη δεξιότητα παρατηρούνται μερικές φορές στο γραπτό με παιδιά που δυσκολεύονται να «κλείσουν» τα γράμματά τους. Είναι επίσης μια σημαντική ικανότητα για την ολική ανάγνωση λέξεων.

Δραστηριότητες Οπτικής Διάκρισης για το σπίτι
Αρχικά κατακτάται η ικανότητα της οπτικής διάκρισης! Αυτή η δεξιότητα της οπτικής αντίληψης είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι θεμελιώδης και για τις υπόλοιπες δεξιότητες οπτικής αντίληψης.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι; Έχετε αντικείμενα στο σπίτι σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξασκηθείτε σε αυτήν ακριβώς την ικανότητα. Πάρτε πολλά ίδια αντικείμενα (πχ μπανάνες ή πιρούνια ή μαρκαδόρους) και τοποθετήστε τα όλα προς την ίδια κατεύθυνση, εκτός από ένα. Βάλτε το παιδί σας να βρει αυτό που βλέπει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Μια άλλη ιδέα περιλαμβάνει τη σύγκριση παρόμοιων αντικειμένων μεταξύ τους, για να περιγράψει τι είναι ίδιο και τι είναι διαφορετικό. (πχ 2 κούκλες: έχουν ίδιο χρώμα μάτια και διαφορετικό φόρεμα).

Δραστηριότητες για το σπίτι που βοηθούν τις υπόλοιπες δεξιότητες οπτικής αντίληψης
ΠΑΖΛ
Βοηθά στις εξής δεξιότητες: οπτική διάκριση, σταθερότητα σχήματος, οπτικό κλείσιμο, διάκριση εικόνας-φόντου και συγκέντρωση
Τα πάζλ αποτελούν βασικό παιδικό παιχνίδι εδώ και χρόνια. Τα ξύλινα πάζλ φόρμας για μωρά βοηθούν σε μια ποικιλία δεξιοτήτων, όπως η αντιστοίχιση, το μέγεθος, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η αναγνώριση σχήματος και σε πολλές ακόμα.
Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, έρχεται το πάζλ των κομματιών που εμπλέκονται.
Ανεξάρτητα από το επίπεδο του πάζλ, μιλήστε με το παιδί σας για στρατηγικές. Για παράδειγμα διακρίνετε τα γωνιακά και τα κεντρικά κομμάτια.
Εάν δεν υπάρχουν πάζλ στο σπίτι, μην φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί! Φτιάξτε το δικό σας τραβώντας μια φωτογραφία (ή βάζοντας το παιδί σας να ζωγραφίσει μια εικόνα) και κόβοντάς την σε κομμάτια. Ανάλογα με την ικανότητα του παιδιού σας, τα κομμάτια του πάζλ που δημιουργείτε μπορεί να έχουν απλές ευθείες γραμμές ή να μιμούνται ένα πάζλ με κυματιστές άκρες.

ΑΠΟ ΤΕΛΕΙΑ ΣΕ ΤΕΛΕΙΑ
Δεξιότητες που βοηθά: οπτικό κλείσιμο, δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, οπτικοκινητικός συντονισμός, αναγνώριση και σειροθέτηση γραμμάτων και αριθμών
Ένα άλλο δοκιμασμένο εργαλείο διδασκαλίας είναι οι δραστηριότητες «από τελεία σε τελεία». Μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο ή να δημιουργήσετε ή μπορεί να ανακαλύψετε ότι κρύβονται σε ξεχασμένα βιβλία κάπου στο σπίτι σας.
Υπάρχουν πολλά εκτυπώσιμα στο διαδίκτυο, αλλά να είστε βέβαιοι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να τα δημιουργήσετε μόνο με ένα μολύβι και χαρτί. Για μικρά παιδιά που εξακολουθούν να εργάζονται στον σχηματισμό και την αναγνώριση βασικών σχημάτων, δημιουργήστε κουκκίδες για να περιγράψετε βασικά σχήματα (κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο) με έναν αριθμό ή γράμμα που ορίζεται ανά κουκκίδα. Πριν ενώσετε τις τελείες, ζητήστε από το παιδί να εντοπίσει τη σειρά με το δάχτυλό του πρώτα.

ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Βοηθά στις εξής δεξιότητες: διάκριση εικόνας-φόντου, οπτικό κλείσιμο, σταθερότητα σχήματος
Σε όλα τα σπίτια κάποια ντουλάπια δεν μένουν οργανωμένα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χάος για να αναπτύξετε τις δεξιότητες οπτικής αντίληψης του παιδιού σας! Σταθείτε μπροστά σε ένα ανοιχτό ντουλάπι (ή ψυγείο), ζητήστε από το παιδί σας να βρει συγκεκριμένα αντικείμενα. Για παράδειγμα: μπορείς να βρεις 3 κόκκινα πράγματα ή 4 πράγματα που αρχίζουν από M (σταθερότητα σχήματος- καθώς κάθε M μπορεί να είναι με διαφορετική γραμματοσειρά, μέγεθος και χρώμα) ή 3 πράγματα που μπορούμε να πιούμε κλπ.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ
Δεξιότητες που βοηθά: οπτική διάκριση, εικόνα-φόντο, οπτικό κλείσιμο, σταθερότητα σχήματος
Ταίριασμα κάλτσας: Σίγουρα, υπάρχουν τυπικά παιχνίδια καρτών που μπορείτε να αγοράσετε (που δημιουργούνται για κάθε ήρωα της Disney), αλλά αφήστε το στο χέρι ενός εργοθεραπευτή να μετατρέψει μια βαρετή δουλειά του σπιτιού σε διασκεδαστικό παιχνίδι!
Μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας μετά από ένα πλυντήριο. Γυρίστε όλες τις κάλτσες ανάποδα. Γυρίζετε 1 κάλτσα κανονικά και προσπαθήστε να βρείτε το ταίρι της στον πιο γρήγορο χρόνο. Ποιος μπορεί να βρει το πιο πολύχρωμο/μακρύτερο ζευγάρι;

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!

ΠΗΓΗ: https://westtexasrehab.org/blog/visual-perception-activities-with-kids
TAGS: οπτική αντίληψη, εργοθεραπεία, παιχνίδια στο σπίτιΕνημέρωση για Covid-19