Γιατί η Βηρυτός δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια..

Γιατί η Βηρυτός δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια..

Η Βηρυτός υπήρξε το επίκεντρο ανάφλεξης του 15ετούς εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ενός από τους πλέον μακροχρόνιους στον κόσμο.

Η Βηρυτός ήταν από καιρό συνώνυμη με τη λέξη «έκρηξη». Η πόλη υπήρξε το επίκεντρο ανάφλεξης του 15ετούς εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ενός από τους πλέον μακροχρόνιους στον κόσμο. Και μόνο τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει μάρτυρας μιας σειράς δολοφονιών, ενώ έχει βιώσει διαρκή εμφύλια σύγκρουση, διεθνή πόλεμο διάρκειας ενός μηνός και χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, οι κάτοικοι της Βηρυτού προσπάθησαν να δείξουν στον κόσμο ότι ήταν κάτι περισσότερο από το άθροισμα των κρίσεων τους. Ότι για εκατομμύρια Λιβανέζους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζούσαν εκεί, τα πράγματα εκεί είχαν αρχίσει να αλλάζουν, χτίζοντας ισχυρούς κοινοτικούς δεσμούς, ότι οι επιχειρήσεις πολλαπλασιάστηκαν και η τέχνη άρχισε να ανθίζει στους άλλοτε σκοτεινούς δρόμους. Ότι η πόλη ήταν ανθρώπινη λόγω της ικανότητάς της να κυριαρχήσει επί των προβλημάτων της που προέρχονταν από μια από τις πιο τεταμένες γεωπολιτικές καταστάσεις του κόσμου.

Από την ισχυρή έκρηξη που έπληξε το κεντρικό λιμάνι της πόλης της Βηρυτού και τα περίχωρά της ωστόσο, ο λαός φάνηκε να έχει καταστεί ανίσχυρος.

Κάτοικοι της πόλης και αναλυτές εκτιμούν ότι η Βηρυτός δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

«Είναι μια τεράστια ψυχολογική στιγμή. Δεν νομίζω ότι η Βηρυτός θα είναι η ίδια μετά από αυτό. Η πορεία της στον κόσμο έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά καταστραφεί» δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο ο Καρίμ Μακντίσι, αναπληρωτής καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

«Η έκρηξη ήταν απίστευτη τόσο λόγω της απόλυτης βίας όσο και του συμβολισμού της».

«Μόλις η θλίψη και το σοκ υποχωρήσει, ίσως προκληθούν νέες διαμαρτυρίες των πολιτών που θα απαιτούν από τους πολιτικούς των τελευταίων δύο ή τριών δεκαετιών να λογοδοτήσουν με κάποιο τρόπο. Η άλλη επιλογή είναι η υποταγή σε νέες δυνάμεις και μία απόσυρση μερίδας πολιτικών δυνάμεων» υπογραμμίζει ο Μακντίσι.

Πηγή: Τα Νέα online.grΕνημέρωση για Covid-19