Αυτισμός και διακοπές: προετοιμασία και πρακτικές λύσεις

Αυτισμός και διακοπές: προετοιμασία και πρακτικές λύσεις

Ο σχεδιασμός των διακοπών μπορεί να είναι συναρπαστικός και συνάμα αγχωτικός για πολλούς ανθρώπους, πόσο μάλλον για κάποιους που θα ταξιδέψουν και θα περάσουν τις διακοπές τους μαζί με ένα άτομο με αυτισμό.
Αποφασίζοντας για το που θα πάτε
Μπορεί να σας έχουν προτείνει έναν προορισμό διακοπών ή να έχετε μελετήσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ιδανικό προορισμό για εσάς. Είναι όμως πολύ σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά αν αυτές οι διακοπές είναι κατάλληλες για τον άνθρωπο με αυτισμό, με τον οποίο πρόκειται να ταξιδέψετε.
Είναι καλό να ενημερωθείτε για τις εγκαταστάσεις που παρέχει το κατάλυμα και για το αν το προσωπικό έχει γνώσεις σχετικά με τον αυτισμό και με τις ειδικές ανάγκες γενικότερα. Σκεφτείτε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στο άτομο με αυτισμό, όπως για παράδειγμα τις αισθητηριακές του ανάγκες.
Υπάρχει κάποιο δωμάτιο σε μια ήσυχη περιοχή του ξενοδοχείου ή του συγκροτήματος που θα μπορούσατε σε αυτό να κάνετε κράτηση;
Προετοιμασία
Μόλις οργανώσετε τις διακοπές σας, θα χρειαστεί να ενημερώσετε τον συνταξιδιώτη σας, τα πάντα σχετικά με το ταξίδι σας. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι με αυτισμό δυσκολεύονται στις αλλαγές του προγράμματος τους και η μη ενημέρωση ή η παράληψη κάποιων ουσιαστικών πληροφοριών των διακοπών μπορεί να προκαλέσει υψηλό άγχος, ξεσπάσματα ή συμπεριφορές.
Για αυτό, αν γίνει σωστή προετοιμασία για την επερχόμενη αλλαγή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθεί το άγχος και ο φόβος που μπορεί να εμφανιστεί.
Παρακάτω παρατίθονται ορισμένες πρακτικές λύσεις :
• περάστε χρόνο μαζί κοιτάζοντας φωτογραφίες σε φυλλάδιο ή στον ιστότοπο των ταξιδιωτικών γραφείων, σχετικά με τον προορισμό και το κατάλυμα που πρόκειται να επισκεφτείτε.
• συντάξτε ένα οπτικό βοήθημα (όπως ένα άλμπουμ με σχετικές εικόνες από το ταξίδι) και χρησιμοποιήστε το καθ΄ ολη την διάρκεια των διακοπών, για να τον βοηθήσετε να θυμάται που πηγαίνει και πως θα μοιάζει το μέρος εκεί όταν θα φτάσει.
• ετοιμάστε ένα χρονοδιάγραμμα εκ των προτέρων, λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ρουτίνες που μπορεί να έχει ή να προκύψουν.
• Μελετήστε ποιες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί να κατανοήσει και να δεχτεί ( όπως καθυστερήσεις ή αναπόφευκτες μετατροπές στα ταξιδιωτικά σχέδια) και πως μπορείτε να τον βοηθήσετε να προετοιμαστεί χρησιμοποιώντας κοινωνικές ιστορίες.
• Πάρτε μαζί σας οποιοδήποτε υλικό υποστήριξης έχετε ετοιμάσει για τις διακοπές, για παράδειγμα μπορεί να έχετε δημιουργήσει μια κοινωνική ιστορία σχετικά με τη μετάβαση σε ένα εστιατόριο. Πάρτε το μαζί σας και ελέγξτε την ιστορία στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας πριν πάτε στο εστιατόριο.
• Αν ταξιδεύετε με ένα μικρό παιδί, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχει, διαβάζοντας ένα παραμύθι μαζί ή χρησιμοποιώντας έναν ενισχυτή.
• Ενημερώστε από πριν το προσωπικό του αεροπλάνου ή του πλοίου για την ανάγκη του ατόμου με αυτισμό να κάτσει σε μία συγκεκριμένη θέση( για παράδειγμα κοντά στο παράθυρο ή δίπλα στο διάδρομο).
• Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε μια φόρμα ή να στείλετε ένα email με λεπτομέρειες για αυτές τις ανάγκες. Καλό θα ήταν να έχετε ένα αντίγραφο αυτής της γραπτής επικοινωνίας στις διακοπές σας.
• Πολλά τουριστικά αξιοθέατα θα επιτρέψουν σε έναν φροντιστή ελεύθερη είσοδο, ή/ και θα οργανώσουν ειδική πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, εάν τους δείξετε κάποια στοιχεία για τις δυσκολίες του ατόμου, λόγου χάρη έγγραφα που βεβαιώνουν ότι λαμβάνετε προνοιακό επίδομα.
Πως θα ταξιδέψετε
Αεροπλάνο
Ενημερωθείτε από την αεροπορική εταιρία για τις ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν κατά το check-in. Μπορεί να είναι σε θέση να κανονίσουν ένα ειδικό check-in ή να έχουν μια πιο ήσυχη περιοχή του αεροδρομίου, όπου μπορείτε να περιμένετε. Θα μπορούσατε επίσης να ρωτήσετε για την επιβίβαση, καθώς μπορεί να σας αφήσουν να επιβιβαστείτε πρώτοι ή τελευταίοι.
Τρένο / Πλοίο
Ταξιδεύοντας με τρένο ή πλοίο, μπορεί να είναι μια λιγότερο αγχωτική εμπειρία για ορισμένους ανθρώπους με αυτισμό. Και πάλι όμως , είναι σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να κάνετε το ταξίδι πιο εύκολο. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη τους μουσική, ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο ή παιχνίδι.
Πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί και λιμάνια προσφέρουν ειδική βοήθεια στους ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τους σταθμούς ή το λιμεναρχείο πριν από το ταξίδι σας, για να εξηγήσετε ότι ταξιδεύετε με έναν επιβάτη στο φάσμα του αυτισμού και να ρωτήσετε τι υποστήριξη προσφέρουν.

Καλό σας ταξίδι!

Πηγή : https://www.autism.org.uk/about/family-life/holidays-trips/preparation.aspx
TAGS : αυτισμός, διακοπές, προετοιμασία, αεροπλάνο, τρένο, πλοίοΕνημέρωση για Covid-19