Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Αυτή η ανάρτηση είναι από τoν Kerry Magro – διεθνώς βραβευμένος ομιλητής και συγγραφέας για το φάσμα του αυτισμού.
Γιατί πρέπει να φοράμε μπλε στις 2 Απριλίου

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, η 2α Απριλίου έχει ένα πολύ ιδιαίτερο νόημα για μένα. Ο ΟΗΕ το 2007 ανακήρυξε την 2α Απριλίου ως ‘’Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό’’, αλλά έγινε επίσης ημέρα έναρξης μιας διεθνούς συζήτησης για τον αυτισμό.
Αργότερα, όταν ξεκίνησε το “Light It Up Blue”, μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση για τον αυτισμό φορώντας μπλε.

Ακόμη, κοιτάζοντας βαθύτερα το μπλε ως χρώμα, το συνέδεα πάντα στη ζωή μου ως χρώμα ειρήνης και ειλικρίνειας. Δεν ξέρω αν κάποιος που διαβάζει αυτό το άρθρο μπορεί να ταυτιστεί με εμένα, αλλά το μπλε πάντα με έκανε να νιώθω ήρεμος. Μεγαλώνοντας με αισθητηριακά προβλήματα, υπήρξε μια εποχή που φορούσα μόνο μπλε πουκάμισα στο σχολείο. Γι+’ αυτό μέχρι σήμερα είναι ένα από τα αγαπημένα μου χρώματα.

Εκτός αυτού, κάθε χρόνο από τότε που κυκλοφόρησε το Light It Up Blue, τουλάχιστον ένα άτομο με ρωτούσε γιατί φοράω μπλε. Όλα αυτά τα χρόνια έχω φορέσει μπλε πουκάμισα με αμέτρητα διαφορετικά μηνύματα, τα δύο πιο αγαπημένα μου να είναι το “Keep calm and light it up blue” και το “Shine a light on autism.”
Μια ιδιαίτερη στιγμή συνέβη πριν από μερικά χρόνια, όταν μίλησα στην τοπική Λέσχη Αγοριών και Κοριτσιών για την έναρξη του «Παγκόσμιου Μήνα Αυτισμού». Κάθε μαθητής φορούσε κάτι μπλε, είτε ήταν πουκάμισο, βραχιόλι, σκουλαρίκια κλπ. Το να βλέπω νέους μαθητές να υποστηρίζουν έναν σκοπό που είναι αγαπητός στην καρδιά μου, έκανε αυτό το είδος του σκοπού πολύ πιο ιδιαίτερο για μένα.

Αρχικά, διαγνώστηκα με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – μια μορφή αυτισμού το 1992. Μεγαλώνοντας σε μια εποχή που υπήρχε τόση άγνοια γύρω από τον αυτισμό, με δυσκόλεψε πολύ να ταιριάξω και να νιώσω ότι είχα ένα μέρος που θα μπορούσα να ανήκω. Εύχομαι πραγματικά να είχαμε μια μέρα σαν την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό» όταν ήμουν μικρός.

Όταν φοράμε μπλε, δεν είναι μόνο για να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση για τον αυτισμό, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους δεν αισθάνονται μόνοι.

Έτσι, στις 2 Απριλίου και όλο τον Παγκόσμιο Μήνα Αυτισμού -τον Απρίλιο, φορέστε μπλε χρώμα και προτρέψτε τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Επίσης, μην ξεχάσετε να βγάλετε μια selfie φορώντας μπλε και να βάλετε hashtag #LightItUpBlue!

ΠΗΓΗ: https://www.autismspeaks.org/blog/why-you-should-wear-blue-april-2-world-autism-awareness-day

TAGS: LIGHT IT UP BLUE, ΑΠΡΙΛΙΟΣ, ΜΠΛΕ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟ.Ενημέρωση για Covid-19