2 Απριλίου: Το παιδικό βιβλίο & Εγώ…

2 Απριλίου: Το παιδικό βιβλίο & Εγώ…

Η  2α  Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια μέρα Αυτισμού και Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου. Βέβαια, για την μητέρα μου έχει οριστεί ως την παγκόσμια ημέρα απόκτησης πρωτότοκου υιού, μιας και πριν 38 χρόνια με γέννησε! Και πως τα έφερε έτσι η ζωή σπούδασα εργοθεραπεία και εξειδικεύτηκα στην παιδιατρική Εργοθεραπεία με τον Αυτισμό να έχει μπει για τα καλά στην ζωή μου…

Η ιδέα αυτού του άρθρου είναι να συνδυάσω τις δύο Παγκόσμιες ημέρες ( σ.σ : Όχι αυτή της μητέρας  μου), τον αυτισμό και τα  παιδικά βιβλία που μιλούν γι’ αυτόν.

Συνοπτικά, ΑΥΤΙΣΜΟΣ σύμφωνα με το ICD-10  (διεθνής ταξινόμησης των νόσων και συναφών προβλημάτων υγείας) ,είναι αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που προσπαθούν να εξηγήσουν τον αυτισμό, έχουν γραφτεί επιστημονικά βιβλία, υπάρχουν βιβλία που έχουν γράψει γονείς παιδιών με αυτισμό και πολλές ακόμη προσεγγίσεις που προσπαθούν να αγγίξουν και να εξηγήσουν αυτόν τον μαγικό, μοναδικό και συνάμα δύσκολο και μοναχικό κόσμο του αυτιστικού φάσματος.  Από τις αγαπημένες μου προσεγγίσεις είναι η Παιδική Λογοτεχνία, γιατί απευθύνεται  σε παιδιά και μέσα από την απλή γλώσσα και εικονογράφηση  που χρησιμοποιεί   μπορεί να τα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των ατομικών διαφορών  και την σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων καθώς  και να τους εξηγήσει τι μπορεί να είναι αυτό που συμβαίνει στον συμμαθητή τους, στον φίλο τους στην παιδική χαρά ή στα πάρτι, στον γείτονα τους.

Θα σας προτείνω τέσσερα παιδικά βιβλία που τα βρήκα πολύ όμορφα…. Ο  ΑΥΤΟΣ ( του Πουλάκη Πέτρου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)όπου μιλά για ένα χελωνάκι διαφορετικό από όλα τα άλλα χελωνάκια της παραλίας που παίρνουν τον δρόμο για την θάλασσα, αυτό που κάνει πράγματα αλλόκοτα, του αρέσει να είναι μόνο του και να παρακολουθεί τον κόσμο, ποιο είναι όμως το μυστικό που τον έκανε αποδεχτό από όλους γύρω του; …..ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΛΕΩ (της Παναγιώτας Πλησή από τις εκδόσεις Κέδρος) όπου μιλάει για τον Αγάπιο και τις ιδιαιτερότητες του, ένα παιδί που «θέλει οδηγίες για να το προσέξεις»…. ΤΟ ΑΥΓΟ  (της Εύας Βαρκιτζή από τις εκδόσεις Πατάκη) όπου μιλάει για τον Βίκτωρα ,ένα λιγουλάκι περίεργο παιδί που δεν του αρέσει να μιλάει πολύ, αποφεύγει να σε κοιτά, δεν έχει φίλους και όλα αυτά γιατί τυχαίνει να ζει σε ένα μεγάλο άσπρο Αυγό, με πολύ σκληρό τσόφλι! Κάποιους όμως ο Βίκτωρ τους αφήνει να μπουν μέσα… ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΙΑ (της Έλενας Αρτζανίδου από τις εκδόσεις Ψυχογιός) όπου ο Φώτης ντρέπεται για τον αδελφό του Κέκο, γιατί φωνάζει, βγάζει περίεργους ήχους, περπατά νευρικά! Τι θα γίνει όμως όταν ο Κέκο εξαφανιστεί;

Καλή ανάγνωση…..

 

 Ενημέρωση για Covid-19