“Η σημασία ανάπτυξης δεξιοτήτων Λεπτής κινητικότητας”

“Η σημασία ανάπτυξης δεξιοτήτων Λεπτής κινητικότητας”

Οι δεξιότητες λεπτής κινητικότητας είναι αυτές που περιλαμβάνουν μια εκλεπτυσμένη χρήση των μικρών μυών που ελέγχουν το χέρι, τα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Με την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων, το παιδί μπορεί να ολοκληρώσει σημαντικές εργασίες όπως γραφή, σίτιση, ντύσιμο, δέσιμο παπουτσιών κ.α. Αυτές οι ικανότητες αναπτύσσονται σταδιακά μέσω της εμπειρίας και της έκθεσης σε μια ποικιλία παιχνιδιών, υλικών και ακόμη και τροφίμων.
Εμείς, ως γονείς και θεραπευτές, μπορούμε να βοηθήσουμε αυτήν τη διαδικασία ενθαρρύνοντας τα παιδιά να παίξουν, να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με μια ποικιλία αντικειμένων. Παιχνίδια, κουμπάκια, ψαλίδι, εργαλεία και πλαστελίνη είναι όλα παραδείγματα πρακτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας με σκοπό τα δάχτυλα να αποκτήσουν επιδεξιότητα και δύναμη. Αυτάτα αντικείμενα θα βοηθήσουν στην προετοιμασία ενός παιδιού να κρατήσει και να χρησιμοποιήσει σωστά μια κυρομπογιά ή μαρκαδόρο με στόχο το παιδί να μάθει να χρωματίζει, να σχεδιάζει και να γράφει.

Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε με το παιδί σας:
• Κολάζ με φασόλια και φακές
Πάρτε μεγάλα χαρτόνια και φτιάξτε διάφορες φιγούρες κολλόντας μαζί με τα παιδιά σας φακές και φασόλια τα οποία στο τέλος θα χρωματίσετε με πινέλα και τέμπερες.
• Παιχνίδια με πλαστελίνη
Φτιάξτε κουλουράκια και χρωματιστές φιγούρες από πλαστελίνη. Επίσης μπορείτε να βάλετε φασόλια μέσα στην πλαστελίνη ζητώντας από το παιδί σας να ψάξει να βρει τι κρύβεται στην πλαστελίνη μόνο με τον αντίχειρα και τον δείκτη.
• Ζωγραφική με τα δάχτυλα
Σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε τη ζωγραφική δακτύλωνμε δακτυλομπογιές, άλλα ακόμακαι με αφρό ξυρίσματος.
• Παιχνίδια με ενσφηνώματα&παζλάκια
Τα απλά παζλ και ενσφηνώματα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν για το χειρισμό αντικειμένων μέσω της περιστροφής, της τοποθέτησης και της αναστροφής.
• Παιχνίδι με χάντρες
Μπορείτε να πάρετε κορδόνια παπουτσιού και να δώσετε στο παιδί σας να περάσει μέσα πολύχρωμες χάντρες δημιουργώντας έτσι ένα φανταχτερό κολιέ ή βραχιόλι. Εκτός από χάντρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοφτά μακαρονάκια.
• Παιχνίδια με τσιμπίδες
Χρησιμοποιείστε διάφορες τσιμπίδες ( φρυδιών, ψησίματος) και προσπαθήστε να μετακινήσετε μαζί με το παιδί σας μικρά αντικείμενα όπως μπιλίτσες πλαστελίνης ή χάντρες μέσα σε ένα δοχείο.Ενημέρωση για Covid-19