Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας

Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας

 Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας;

 Το 2004, η Mόνιμη Eπιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαικής Ένωσης (CPLOL: Standing Liaison Committee of Speech and Language Therapists / Logopedists in the European Union) δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα (6 Μαρτίου) προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το επάγγελμα της Λογοθεραπείας σε όλη την Ευρώπη. Θεωρήθηκε απαραίτητο να αναπτυχθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διαταραχές της επικοινωνίας, την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία, τα δικαιώματα των ασθενών με διαταραχές επικοινωνίας και τρόπους για να τους βοηθήσουν. Το μήνυμα της ευρωπαϊκής ημέρας είναι ότι η πρόληψη των διαταραχών επικοινωνίας μπορεί να κερδίσει με την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό υπόψη, προτείνεται ένα θέμα κάθε χρόνο και, όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιείται ένα κοινό σύνθημα και κοινά υλικά.

 Έτος | Τα θέματα με τα χρόνια

 2020 – Μαθησιακές Δυσκολίες

2019 – Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

2018 – Ενισχυτική και εναλλακτική επικοινωνία

2017 – Δυσφαγία

2016 – Δυσπραξία

2015 – Επίκτητες νευρολογικές διαταραχές

2014 – Πολυγλωσσία και πολυπολιτισμικότητα

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας:

 Η λέξη-κλειδί είναι “πληροφορίες”. Πληροφορίες σχετικά με πιθανές διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας, σχετικά με το έργο των Λογοθεραπευτών, σχετικά με την CPLOL και τους τοπικούς οργανισμούς. Πληροφορίες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των αρχών σχετικά με το τι κάνουν οι Λογοθεραπευτές και την ενημέρωση των ασθενών (σχετικά με τα δικαιώματά τους και τι είδους βοήθεια μπορούν να πάρουν και πού). Είναι επίσης ένας στόχος από μόνος του, να αυξηθούν και να δεσμευτούν οι δραστηριότητες της Ημέρας Λογοθεραπείας σε όλη την Ευρώπη.

Ομάδες στις οποίες απευθύνεται:

 

 • Για τους ασθενείς, η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Λογοθεραπείας προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές γλώσσας και επικοινωνίας και τις δυνατότητες θεραπείας.

 

 • Για τους γιατρούς, τους δασκάλους και άλλους επαγγελματίες, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Λογοθεραπείας προσφέρουν ευκαιρίες για διεπαγγελματική ανταλλαγή.

 

 • Για τους πολιτικούς, τις κοινότητες και τις τοπικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Λογοθεραπείας κατευθύνει την προσοχή στην συχνά ξεχασμένη ομάδα ανθρώπων με προβλήματα επικοινωνίας που δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι.

 

 • Για τους δημοσιογράφους, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Λογοθεραπείας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων πληροφοριών σχετικά με τη γλώσσα ομιλίας, τις διαταραχές της επικοινωνίας και τις δυνατότητες θεραπείας.

 

 • Για τους λογοθεραπευτές, η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Λογοθεραπείας προσφέρει την ευκαιρία να δείξει στο κοινό τη συμβολή τους στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

 

 • Για το κοινό, η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Λογοθεραπείας προσφέρει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές της ομιλίας και της επικοινωνίας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον καθένα και έχουν άμεσο αντίκτυπο στα μέλη της οικογένειάς τους.

 

Τύποι δραστηριοτήτων που μπορούν να ενσωματωθούν:

 

 • Εγκατάσταση ενός hot-line, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καλέσουν και να θέσουν ερωτήσεις.

 

 • Προβολές που διεξάγονται από Λογοθεραπευτές ή μαθητές σε σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία ή σε ιδιωτικές πρακτικές.

 

 • Διανομή φυλλαδίων και αφισών σε σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες.

 

 • Εκτέλεση μιας εκστρατείας μέσων με άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, με επίκεντρο τις συνεντεύξεις τόσο με τους ασθενείς όσο και με τους επαγγελματίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έρχονται οι ασθενείς ή οι γονείς στο επίκεντρο της εικόνας, καθώς βρίσκονται σε κεντρική θέση για να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες με το επάγγελμα της Λογοθεραπείας και το είδος και την ποιότητα των υπηρεσιών που έχουν λάβει.

 

 • Διοργάνωση συνεντεύξεων Τύπου.

 

 • Συνεντεύξεις ανθρώπων στο δρόμο, ζητώντας τους, για παράδειγμα, αν γνωρίζουν τι σημαίνει “λογοθεραπεία” ή “ορθοφωνία” και άλλα παρόμοια ερωτήματα.

 

 • Διοργάνωση συμποσίου σε συγκεκριμένο θέμα για τους επαγγελματίες και / ή το κοινό.

 

 • Οργάνωση συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης ανοιχτών στο κοινό και σε επαγγελματίες.

 

 • Ανοιχτές ημέρες για τα δημόσια ιδρύματα.

 

 • Συνάντηση με τα Κυβερνητικά Μέλη όποτε κρίνεται απαραίτητο.

 

 • Εμπλουτισμός πληροφοριών στο Διαδίκτυο: κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τοποθεσίες, blogs.

 

 • Γράψιμο άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες και ενημερωτικά δελτία για το κοινό / τους γονείς.

 

 • Φυλλάδια και έντυπο υλικό στους επαγγελματίες της υγείας, της εκπαίδευσης, αλλά και στους γονείς.

 

 • Να μοιράζονται ιστορίες επιτυχίας.

 

 • Συνεργασία με τις ενώσεις γονέων και όλα τα εκπαιδευτήρια.

 

 

Οφέλη από τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Λογοθεραπέιας:

 Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας αυξάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της επικοινωνίας και του ρόλου των Λογοθεραπευτών – τις αξιολογήσεις, τις μεθόδους και τις θεραπευτικές διαδικασίες τους. Είναι επίσης μια ευκαιρία να προωθηθεί το έργο των ενώσεων – συλλόγων Λογοθεραπείας σε κάθε χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας επιτρέπει να δείξουμε ότι οι Λογοθεραπευτές σε όλη την Ευρώπη έχουν έναν κοινό στόχο και ότι εργαζόμαστε μαζί για να κάνουμε δυναμικό αντίκτυπο στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας στα παιδιά και τους ενήλικες με διαταραχές επικοινωνίας σε όλη την Ευρώπη.

 

 

Links:

 

https://cplol.eu/the-profession/european-day-of-slt.html

 

http://www.logopedists.gr/logopedists/%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%ce%b9%cc%88%ce%ba%ce%b7-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%83-2020/

 Ενημέρωση για Covid-19