ΔΕΠ-Υ & Συμπεριφορά ύπνου

ΔΕΠ-Υ & Συμπεριφορά ύπνου

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα και Ύπνος στην παιδική ηλικία.

 

Πόσο συχνά  είναι τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα ( ΔΕΠ-Υ) ;

Πάνω από το 70 % των παιδιών με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν από προβλήματα στον ύπνο. Σχεδόν οι μισοί γονείς ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ δηλώνουν ότι το παιδί τους πάσχει από μέτρια έως σοβαρά προβλήματα ύπνου. Αυτά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς ύπνου ή δυσκολίες στον ύπνο βασισμένες σε ιατρικούς λόγους.

Κάποια προβλήματα συμπεριφοράς ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ :

Τα παιδιά με την συγκεκριμένη διαταραχή,δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα και πολλά από αυτά αδυνατούν να παραμείνουν κοιμισμένα όλη την διάρκεια αυτής.  Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής :

  • Δεν είναι πρόθυμο να πάει για ύπνο- αρνείται να ξαπλώσει την συγκεκριμένη ώρα ύπνου.
  • Παρουσιάζει άγχος την νύχτα : το παιδί μπορεί να φοβάται να μείνει μόνο του στο κρεβάτι. Ίσως φοβάται το σκοτάδι. Ίσως να είναι ανήσυχο για κάποιο γεγονός που έλαβε χώρα εκείνη την ημέρα.
  • Σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου : το παιδί κοιμάται πολύ αργά το βράδυ ή ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αφορά μια βιολογική βλάβη, που εμποδίζει τον οργανισμό να κοιμηθεί, λόγω της παραγωγής  μελατονίνης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα ή αργότερα.
  • Αϋπνία: το παιδί με ΔΕΠ-Υ δεν μπορεί να κοιμηθεί όσο θέλει ή χρειάζεται, ή μπορεί να ξυπνήσει πολύ νωρίς το πρωί αδυνατώντας να ξανά κοιμηθεί.
  • Συνενώσεις ύπνου: το παιδί χρειάζεται την παρουσία του γονέα ή ενός αντικειμένου για να κοιμηθεί.

Γιατί τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα έχουν αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς ύπνου;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η φαρμακευτική αγωγή διαδραματίζει ένα ρόλο. Τα διεγερτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για την θεραπεία της ΔΕΠ-Υ και αυτά μπορούν να προκαλέσουν ως παρενέργεια την αϋπνία.

Ακόμη όμως και τα παιδιά με την συγκεκριμένη διαταραχή, που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα ύπνου, λόγω άγχους ή κατάθλιψης.

 

Ποια είναι μερικά από τα ιατρικά προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ;

Τα παιδιά  με ΔΕΠ-Υ φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ποικίλες διαταραχές ύπνου όπως :

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου: ο λαιμός εμποδίζει τις διόδους του αέρα να είναι επαρκώς ανοιχτές κατά τον ύπνο.
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: το παιδί αισθάνεται δυσφορία στα πόδια του που συνοδεύεται από έντονη επιθυμία να κινηθούν.
  • Διαταραχή κίνησης περιοδικού άκρου: χαρακτηρίζεται από στερεότυπες, περιοδικές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις κυρίως των ποδιών κατά την διάρκεια του ύπνου, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ίδιο το παιδί.

« Το παιδί μου δεν είναι σε θέση να ¨απενεργοποιεί¨ το μυαλό του όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι. Τι μπορώ να κάνω ; »

Όπως κάθε άλλο παιδί, ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα χρειάζεται μια δομημένη και ήρεμη ρουτίνα ύπνου. Αυτό θα το βοηθήσει να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Ξεκινώντας 30-60 λεπτά πριν ¨πέσει¨ το παιδί για ύπνο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αυτό θα πρέπει να αποφύγει, όπως υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικές κονσόλες, τηλεόραση και τέτοιες άλλες διεγερτικές δραστηριότητες. Στόχος είναι να χαλαρώσει το παιδί στο κρεβάτι του. Η ανάγνωση μιας ιστορίας ή οι βαθιές αργές αναπνοές μπορεί να βοηθήσουν αυτήν την προετοιμασία.

Τέλος, χρειάζεται να βεβαιωθεί ο γονιός, ότι το παιδί θα ξαπλώσει στο κρεβάτι του την σωστή ώρα. Αν κοιμηθεί πολύ νωρίς, ενδέχεται να ξυπνήσει κατά την διάρκεια της νύχτας, αν ξαπλώσει  πολύ αργά ίσως  γίνει λιγότερο συνεργάσιμο, λόγω υπερδιέγερσης.

 

Πηγή: https://www.sleephealthfoundation.org.au/pdfs/ADHD.pdfΕνημέρωση για Covid-19