Αισθητηριακή ολοκλήρωση

Αισθητηριακή ολοκλήρωση

Ο όρος «αισθητηριακή ολοκλήρωση» αναφέρεται στην επεξεργασία, ολοκλήρωση και οργάνωση αισθητηριακών πληροφοριών από το σώμα και το περιβάλλον.
Με απλά λόγια, πώς βιώνουμε, ερμηνεύουμε και αντιδρούμε (ή αγνοούμε) σε πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις μας. Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι σημαντική σε όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε καθημερινή βάση, όπως το ντύσιμο, το φαγητό, η μετακίνηση, η κοινωνικοποίηση, η μάθηση και η εργασία.

Οι αισθητηριακές πληροφορίες λαμβάνονται από τις αισθήσεις μας, οι οποίες είναι:
Όραση (οπτικό σύστημα)
Ακοή (ακουστικό σύστημα)
Αφή (απτικό σύστημα)
Γεύση (γευστικό σύστημα)
Οσμή (οσφρητικό σύστημα)
Ιδιοδεκτικότητα (αισθήσεις σωματικής επίγνωσης και θέσης)
Αιθουσαία (επίγνωση της κίνησης, της ισορροπίας και του συντονισμού)
Ενδοδεκτικότητα (το εσωτερικό μας αισθητήριο σύστημα που μας λέει τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, όπως είναι για παράδειγμα η πείνα, η ανάγκη για τουαλέτα, η κούραση, τα συναισθήματα κ.λπ.)
Για τους περισσότερους από εμάς, η ανάπτυξη της αισθητηριακής ολοκλήρωσης συμβαίνει όταν είμαστε βρέφη – ως μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξής μας, όπως το ρολλάρισμα, το μπουσούλημα, το περπάτημα και το παιχνίδι. Για κάποιους, η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι λιγότερο ανεπτυγμένη.

Αρχικά, η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και της δεκαετίας του ’70 από την Dr A Jean Ayres. Μία εργοθεραπεύτρια και ψυχολόγο με γνώση της νευροεπιστήμης, που εργαζόταν στις ΗΠΑ.
Η Dr Ayres όρισε την αισθητηριακή ολοκλήρωση ως: «Η νευρολογική διαδικασία που οργανώνει την αίσθηση από το ίδιο μας το σώμα και από το περιβάλλον και που καθιστά ικανή την χρήση του σώματος με αποτελεσματικό τρόπο εντός του περιβάλλοντος». (1972)

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και της Αισθητηριακής Επεξεργασίας;
Οι όροι «αισθητηριακή ολοκλήρωση» και «αισθητηριακή επεξεργασία» αναφέρονται και οι δύο στην διαδικασία του εγκεφάλου μας, που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε τα σήματα από τις αισθήσεις μας, να κατανοούμε αυτά τα σήματα και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα.
Η έννοια της αισθητηριακής ολοκλήρωσης αναπτύχθηκε και περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Δρ A Jean Ayres τη δεκαετία του 1970. Το 2006, η Dr Lucy Miller δημοσίευσε ένα μοντέλο «διαταραχής αισθητηριακής επεξεργασίας» βασισμένο στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση της Ayres.
Οι θεραπευτές και οι συγγραφείς τείνουν να χρησιμοποιούν τον έναν ή τον άλλον όρο, ανάλογα με το πού εκπαιδεύτηκαν.

Πώς φαίνονται οι δυσκολίες αισθητηριακής ολοκλήρωσης και αισθητηριακής επεξεργασίας;
Τι συμβαίνει εάν τα σήματα που προέρχονται από τις αισθήσεις μας είναι πολύ αδύναμα; Ή πολύ δυνατά; Ή αν ο εγκέφαλός μας υπέρ ή υπό-αντιδρά σε αυτά τα σήματα; Ή αν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει αυτά τα σήματα;
Μερικά άτομα μπορεί να βιώσουν τις αισθητηριακές εισροές ως συντριπτικές και ενοχλητικές, οδηγώντας τα σε «αισθητηριακή υπερφόρτωση».
Μπορεί να είναι υπερβολικά ευαίσθητοι (υπερευαίσθητοι) στις αισθητηριακές εισροές, λιγότερο ευαίσθητοι (υποευαίσθητοι) ή και τα δύο.
Περιστασιακά, είναι σύνηθες για όλους μας να νιώθουμε λιγότερο ή υπερβολικά ευαίσθητοι στις αισθητηριακές εισροές. Για παράδειγμα, η μουσική ή τα έντονα φώτα μπορεί να είναι δυσάρεστα αν έχουμε πονοκέφαλο. Μπορεί να αισθανόμαστε αδέξιοι ή να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε όταν είμαστε κουρασμένοι. Αλλά γνωρίζουμε ότι είναι προσωρινά και δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Οι δυσκολίες αισθητηριακής ολοκλήρωσης ή αισθητηριακής επεξεργασίας είναι μακροπρόθεσμες και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και τη μάθηση. Μέσω της αξιολόγησης και της εργοθεραπευτικής παρέμβασης, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στην καθημερινότητα και στην λειτουργικότητα ενός ατόμου.
Μερικά άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στην επεξεργασία εισροών σε ένα συγκεκριμένο αισθητηριακό σύστημα (π.χ. οπτική επεξεργασία), ενώ άλλα άτομα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία σε περισσότερα από ένα αισθητηριακά συστήματα.

ΠΗΓΗ: https://www.sensoryintegrationeducation.com/pages/what-is-si
TAGS: αισθητηριακή ολοκλήρωση, αισθητηριακή επεξεργασία, εργοθεραπεία, αισθήσειςΕνημέρωση για Covid-19